Nieuwste Eurobarometer: 85% van de eerste kiezers ging stemmen
Het Europees Parlement publiceerde vandaag de "EU Post-Electoral Survey 2024" waarin het stemgedrag en de belangrijkste prioriteiten van EU-burgers worden onderzocht.
Stijgende prijzen en de kosten van levensonderhoud (42%) en de economische situatie (41%) waren de belangrijkste onderwerpen die Europese burgers motiveerden om te stemmen bij de laatste Europese verkiezingen in juni dit jaar.
Een derde van de kiezers (34%) zegt dat de internationale situatie een onderwerp was dat hen aanmoedigde om te stemmen, terwijl een vergelijkbaar percentage het verdedigen van de democratie en de rechtsstaat noemt (32%). Wie niet stemden, zeggen dat de kosten van levensonderhoud (46%) en de economische situatie (36%) hen hadden kunnen motiveren om deel te nemen aan de verkiezingen.
De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, zegt over de resultaten van de enquête: "Afgelopen juni lieten mensen in heel Europa hun stem horen toen we de hoogste opkomst zagen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 30 jaar. Ze gaven ons een mandaat om te handelen, antwoorden en oplossingen te bieden en een positief verschil te maken in hun dagelijks leven. We zullen dat doen.
De komende weken bevraagt het Europees Parlement de nieuwe Europese Commissie om ervoor te zorgen dat zij deze kwesties aanpakt: de kosten van levensonderhoud, de staat van onze economie, democratie, rechtsstaat, migratie en veiligheid. Het Europees Parlement zal zich blijven inzetten om de stem van mensen in de EU te laten tellen."
Steun voor de EU en hoog vertrouwen in de parlementaire democratie
De steun voor de EU blijft hoog, ondanks economische problemen. Resultaten van de enquête geven aan dat burgers optimistisch zijn over de toekomst van de EU (65%) en dat ze nog steeds een positieve indruk hebben van de EU en het Europees Parlement.
Het EU-lidmaatschap wordt ook in een positief daglicht gesteld. Zeven op de tien (70%) Europeanen vinden dat hun land heeft geprofiteerd van het EU-lidmaatschap, een cijfer dat de afgelopen jaren stabiel is gebleven. In de EU als geheel zijn er vier hoofdredenen waarom het lidmaatschap als gunstig wordt beschouwd: meer samenwerking tussen lidstaten (36%), bescherming van de vrede en versterking van de veiligheid (32%), de bijdrage van de EU aan de economische groei (28%) en het creëren van nieuwe werkgelegenheid (24%).
Het vertrouwen in de Europese parlementaire democratie is bijzonder hoog aan het begin van de tiende zittingsperiode van het EP: 42% van de burgers heeft een positief beeld van het Europees Parlement - het hoogste ooit geregistreerde resultaat voor deze indicator.
Europeanen bevestigden hun steun voor de EU-democratie bij de Europese verkiezingen van afgelopen juni.
De opkomst was 50,74%, het hoogste in 30 jaar en vergelijkbaar met die in 2019. Het steeg in 16 van de 27 landen vergeleken met de Europese verkiezingen van 2019. Dat stemmen ertoe doet, wordt ook bevestigd door 56% van de burgers die het ermee eens zijn dat hun stem telt in de EU - een stijging van 8 procentpunten vergeleken met februari/maart 2024 (48%).
Analyse van deze post-verkiezingen enquête suggereert verder dat stemmen bij Europese verkiezingen een gewoonte wordt voor veel burgers. Op de vraag waarom ze stemden, zei 46% van de kiezers dat ze dat altijd deden, terwijl 42% zei dat het hun plicht als burgers was en 20% zei dat ze de politieke partij wilden steunen waar ze het meest affiniteit mee voelden.
Een aantal nationale cijfers voor België en Nederland
Meer dan de helft van de Belgen wil graag meer bevoegdheden en een grotere rol voor het Europees Parlement (Europees gemiddelde 43% en in Belgie 54%). 84% van de" eerste kiezers" (Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar) kijken met een zeer positieve blik naar de toekomst van Europa.
De participatiegraad van de "eerste kiezers" ligt wel lager dan het nationale gemiddelde. Zo ging, volgens het onderzoek, slechts 85% van de jongeren stemmen terwijl dat voor de 55+ op 88% ligt.
In Nederland geeft 74 % van de ondervraagden aan optimistisch te zijn over de toekomst van de EU en meer dan de helft (58%) geeft aan een positieve indruk van de EU te hebben. Maar liefst 80 % van de ondervraagden geeft aan dat hun land voordeel heeft gehaald uit het EU-lidmaatschap. Het milieu en klimaatverandering (54%) was voor de Nederlandse burgers het belangrijkste onderwerp die hen motiveerde om te gaan stemmen bij de laatste Europese verkiezingen in juni.
Meer samenwerking tussen de lidstaten (57%), bescherming van de vrede en versterking van de veiligheid (43%), de bijdrage van de EU aan de economische groei (43%) worden als redenen genoemd waarom lidmaatschap door de Nederlandse burger als gunstig wordt geschouwd.
De volledige resultaten zijn hier te vinden.
Achtergrond
De post-verkiezingen Eurobarometer-enquête van het Europees Parlement werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Verian (voorheen Kantar Public) tussen 13 juni en 8 juli 2024 in alle 27 EU-lidstaten. De enquête werd “face-to-face” en via video in sommige lidstaten uitgevoerd.
In totaal werden 26.349 interviews afgenomen. De EU-resultaten werden gewogen op basis van de omvang van de bevolking in elk land. Naast de wegingsprocedure op basis van socio-demografische variabelen werden de resultaten voor alle vragen met betrekking tot de Europese verkiezingen in deze post-electorale enquête gewogen op basis van de werkelijke nationale opkomst. Foto : voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola - foto Joeri Hamvas.